Erste Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak

Ez az Erste Bank Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak blogja. Vagy ha úgy tetszik, egy pénzügyi kisokos minden 12-18 évesnek, aki talán nem csípi a matekot, de a hó eleji zsebpénzét vagy a nyári melóból összejött megtakarítását könnyen el tudja költeni két nap alatt.

Friss topikok

Linkblog

A bank ugye nem bukja el a tőzsdén a pénzemet?

2010.01.28. 13:02 'humorbankár'

Figyelj, én ilyen hóviharban nem megyek sehova pénzt költeni, inkább tolom otthon a WoW-ot. De ha nem veszem fel pénzemet a számlámról, akkor mit csinál vele a bank? Elbukja a tőzsdén?

Dehogy! Megőrzi a számládon, és ha meg tudod állni, hogy sokáig nem nyúlsz hozzá, az összeg még kamatozhat is. Ez a bankok egyik legfontosabb feladata: összegyűjtik az emberek megtakarításait, így a pénzünk biztonságos helyre kerül, nem kell a párnahuzatban, vagy az ágymatrac alatt tartani.

Miért, van más feladatuk is?

Persze. A napi pénzforgalom lebonyolítása. Bankszámlára jön a fizetésünk, az idősebbeknek pedig a nyugdíj is. Sokszor kell átutalást teljesíteni, szóval a bankok napi szinten mozgatják a pénzünket, vagy legalábbis annak egy részét. A harmadik legfontosabb feladatuk pedig a hitelnyújtás.

Az én félretett pénzemet adják oda másnak?

Azért ennyire nem direkt a dolog, de lényegében erről van szó. Gondolj bele: valószínűleg soha nem fogja az összes számlatulajdonos egyszerre kivenni az összes megtakarítását, inkább hagyja kamatozni az összeget. A pénzintézetek így kölcsön tudják adni az ügyfeleiktől begyűjtött pénzt más ügyfeleknek. A dolog üzleti logikája az, hogy általában drágábban adják kölcsön, mint amennyiért vigyáznak rá, ezért éri meg nekik.

Akkor majd én is alapítok egy céget, kérek 100 milliót a banktól, aztán lelépek egy karibi szigetre, és soha többé nem jövök vissza...

Azért ezt nem teheted meg ilyen könnyen. A bankok mindig szeretik mérsékelni a kockázatukat, és csak olyanok kapnak tőlük hitelt, akik nagy valószínűséggel vissza is fogják adni a pénzt. Csak az vehet fel kölcsönt, aki hitelképes, azaz rendelkezik rendszeres jövedelemmel, vagyis garantált, hogy lesz miből visszafizeti a pénzt.

Aha, akkor ez tényleg nem olyan egyszerű, így nem fogok meggazdagodni. És mi van egyébként, ha csődbe megy a bank? Elúszik minden pénzem, és mehetek árufeltöltőnek egyetem helyett?

Ettől nem kell félned. A bankokban tartott betétekre itthon az Országos Betétbiztosítási Alap 13 millió forintig garanciát vállal, az e fölötti összegekre pedig az állam.

A hitelről azért még lenne pár kérdésem.

Rendben, innen folytatjuk.

22 komment

Címkék: bank pénz erste bank számla erste bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyioktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr991708884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amorph 2010.02.08. 09:09:00

aki ezeket írja, csak ír, de nem olvassa a visszajelzéseket? semmi jel nem mutatja, hogy valamit is javult volna a stílus vagy a tartalom

Nazareus 2010.02.08. 09:16:25

"A pénzintézetek így kölcsön tudják adni az ügyfeleiktől begyűjtött pénzt más ügyfeleknek."

Ez persze nem igaz. Az ügyfelektöl begyüjtött pénz szolgál fedezetül, hogy pénzt teremtsenek. Ha pl. valaki betesz 100ezer Ft-ot egy bankba, akkor a bank ez alapján 1millió vagy 2millió Ft-ot (országonként változó) adhat kölcsön a semmiböl - fedezetnek ott van a 100ezer. Emiatt simán megtehetné a bank, hogy a betétre ad 10%-os kamatot, a hitelre meg csak 5%-ot kér és még akkor is böven profitál. Persze nem ezt teszik igy aztán böven van extraprofit.

A másik pénzteremtési módszer a hitelfelvétel lehetösége (a mai bankrendszer hitelalapú), azt is megteheti egy bank, hogy amikor valaki hitelt vesz fel, akkor tulajdonképpen a hitellevél funkcionál pénzként, azaz a banknak egy fillért se kell letennie, az adós által aláirt papirt használja pénzként (pénzfedezetül). Igy tulajdonképpen egy fillért nem ad mégis kamatot szed. Persze ez esetben is a bank vállal valamiféle kockázatot, ha az adós nem tud fizetni (és nincs elárverezhetö tulajdona), akkor a bank bukta a pénzt. De azért az nem szokott elöfordulni, hogy a bank nagyobb összeget adjon kölcsön fedezet (pl. ingatlan) nélkül.

The_Genius 2010.02.08. 10:00:59

Én dolgoztam bankközpontban. Ez a fenti írás úgy ahogy van, nem igaz!

kicsinadal 2010.02.08. 10:12:13

@The_Genius: Huh, kemény. De akkor mi az igazság?

Dé208 2010.02.08. 10:50:18

De ha a bank ilyen rendes és korrekt vállalkozás akkor
miért egy állami alapnak kell a hitelekért jótállnia ?

BF79 2010.02.08. 11:25:05

Fogom a fejem.

Ez szubjektív, de őszintén kétlem, hogy egy 12-18 éves fiatal nem így beszél, és ne röhögne az ilyen "menőnek" szánt megjegyzéseken, mint "Figyelj, én ilyen hóviharban nem megyek sehova pénzt költeni, inkább tolom otthon a WoW-ot".

"A bankokban tartott betétekre itthon az Országos Betétbiztosítási Alap 13 millió forintig garanciát vállal, az e fölötti összegekre pedig az állam."

Az állami garancia nincs jogszabályban meghatározva. Némi túlzással mondhatjuk azt, hogy politikai ígéret, aki úgy gondolja, akár bízhat is benne.

"Ha pl. valaki betesz 100ezer Ft-ot egy bankba, akkor a bank ez alapján 1millió vagy 2millió Ft-ot (országonként változó) adhat kölcsön a semmiböl - fedezetnek ott van a 100ezer. Emiatt simán megtehetné a bank, hogy a betétre ad 10%-os kamatot, a hitelre meg csak 5%-ot kér és még akkor is böven profitál. Persze nem ezt teszik igy aztán böven van extraprofit."

Tartok tőle, hogy sikerült megnézni valamelyik neten keringő összeesküvés elméletekkel tarkított "dokumentum filmet".
Természetesen ezt nem teheti meg a bank. A pénzteremtés úgy működhet, hogy a bankok egymásnak adnak kölcsönt, így ami az egyiküknél forrás, a másikuknál eszköz oldalon növeli a mérlegfőösszeget. Ahogy ez megy sorba, elvileg a végtelenségig mehetne tovább, de van kötelező tartalékráta, pl. 10%-ot a jegybanknál tartalékban kell tartani, így a pénzteremtésnek van korláta.

Az is elképesztő hülyeség, hogy megéri neki alacsonyabb kamatláb mellett hitelezni, mint betétet beszedni (ha nincs valamilyen állami támogatás). Még ha igaz is lenne, amit írtál, és amit megcáfoltam, még akkor sem érne meg, hiszen a bankközin, a jegybanknál, vagy állampapírba fektetve jobb vagy nagyon hasonló kamatot kapna, mint a betéteinél alacsonyabb kamatlábú hitelek esetén.

"De ha a bank ilyen rendes és korrekt vállalkozás akkor miért egy állami alapnak kell a hitelekért jótállnia ?"

Mert előfordulhat, hogy a banknak nem tudnak fizetni az adósok, és akkor ő sem tudna a betéteseknek. Az állam nem szívből vállalja ezt fel, hanem azért, mert ha nem lenne garancia, szinte senki nem tenné a pénzét a bankba rosszabb időszakokban, így nem lenne miből hitelezni sem (most a jegybank által a gazdaságba nyomott pénzt vagy az államilag istápolt hiteleket felejtsük el, mert ez messzire vezetne a kérdéstől)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.08. 11:30:30

BF79,
én nemhogy a 16 éves unokatesómtól, de komoly párkapcsolatban élő, lassan már gyereket tervező, 29 éves havertól is hallottam ezt a "Nem megyek sehova, tolom otthon a Warcraftot"-dumát! ;)

Nazareus 2010.02.08. 11:44:22

@BF79: "Még ha igaz is lenne, amit írtál, és amit megcáfoltam,"

nem cáfoltad meg, pont te is azt irtad: "de van kötelező tartalékráta, pl. 10%-ot a jegybanknál tartalékban kell tartani" Tehát 10%-os letét mellett 100%-ot adhat ki hitelbe. Pont ezt mondtam én is (100ezer Ft. betét mellett 1 milliót adhat ki).

BF79 2010.02.08. 11:57:55

Hamlet: na jó.

Nazareus: "nem cáfoltad meg, pont te is azt irtad: "de van kötelező tartalékráta, pl. 10%-ot a jegybanknál tartalékban kell tartani" Tehát 10%-os letét mellett 100%-ot adhat ki hitelbe. Pont ezt mondtam én is (100ezer Ft. betét mellett 1 milliót adhat ki)."

A kettő enyhén szólva sem ugyanazt jelenti, és nem, 100 e Ft betét mellett nem adhat 1 m Ft-ot hitelként (a teljes bankrendszer, az egyszerűsített példában igen, de azok nagy része bankok között mozog, de az adott bank nem). Fent leírtam, hogy miért nem. Pénzmultiplikátor hatás, keress rá.

tom sailor 2010.02.08. 13:00:52

Azért volt már rá példa, hogy a pénzintézet (vezető brókere) eltőzsdéze az betétesek pénzét, azok meg futottak a pénzük után....

stikasz_1 2010.02.08. 13:51:07

@Hamlet: Legalább kiderült, hogy te vagy a humorbankár. Kéne még egy észbankárt is szerződtetni, talán.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.08. 17:14:28

@stikasz_1:
nana, humorbankárénál azért jobb humorom van!

rushman 2010.02.08. 19:32:50

"A dolog üzleti logikája az, hogy általában drágábban adják kölcsön, mint amennyiért vigyáznak rá, ezért éri meg nekik."

Általában? Tehát van olyan, hogy nem drágább? Lássuk azt az infót, hol nem drágább?
De ami még fontosabb kérdés, miért nem drágább?

Kravitz 2010.02.13. 08:45:16

Azért bővebben kifejthetted volna, milyen költségei vannak a banknak a pénzátutalásnál, mert ez az egy tényleg érdekelne.

A zsoldosok bére talán, akik a pénzesszekeret kísérik, és védik a útonállóktól?

"Elbukja a tőzsdén?"
Hovagondolsz, micccsoda eszement ötlet...

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.17. 10:10:48

Hát ez kőkemény. :)
Aki viszont a siralmas valóságra kíváncsi, az jöjjön át hozzám.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.03.05. 10:20:29

@hitelkarosultak: Ki van zárva, hogy aki ezt a blogot olvassa, és mindent megtanul az itt átadott gondosan rendszerezett és felépített pénzügyi infókból, az hitelkárosult lenne. Inkább neked kéne a blogodról mindenkit ide átküldeni, hogy okosodjanak az emberek :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.11. 10:01:48

Is it a kind of sick joke, oder was?

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.03.13. 13:37:47

@Levéltáros: Tényleg azt hiszed, ha képben vagy akkor majd nem vesznek le a bankok? :D
Az okosodás persze nem árt, de bármilyen meglepő hozzám nem a síkhülyék szoktak beírni.
Inkább ez a blog az, ami nekik szól, már a cím se semmi.

Picsasereghajtó 2010.03.18. 18:25:19

Uhh

Ez fájt.

Ilyet légyszi mégegyszer címlapra ne. Köszi.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.03.26. 15:28:05

Igazából érdekes azt látni, hogy az ilyen típusú kezdeményezések, mint ez is, bár nem eléggé összeszedett, milyen negatív visszhangot vált ki.
Az emberek ennyire szégyellik, hogy nem értenek a pénzhez?
Mindjárt átlesek a hitelkárosult blogra, de nagyon félek, hogy itt csak meggondolatlan emberek panaszkodásait fogom találni.

Mylady 2010.06.27. 11:02:29

@Nazareus:
Hú, te jó ég!
Ha a bank összegyűjt 100ezer Ft betétet, abból egészen pontosan 98ezer Ft hitelt adhat. Hogy miért? Mert 2% a kötelező tartalékráta, azaz a begyűjtött pénz 2%-át mindig elérhetővé kell tenni a biztonság kedvéért. A jegybanknál vezetett számlán.
A bank nem varázsló, hogy a "semmiből" teremtsen pénzt.

@BF79: valójában 2% az a 10%
és a bankközi betétekre pont nem vonatkozik.

Annyira jó, mikor a sok laikus osztja az észt. A hozzáértő meg dől a röhögéstől.
#
süti beállítások módosítása