Erste Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak

Ez az Erste Bank Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak blogja. Vagy ha úgy tetszik, egy pénzügyi kisokos minden 12-18 évesnek, aki talán nem csípi a matekot, de a hó eleji zsebpénzét vagy a nyári melóból összejött megtakarítását könnyen el tudja költeni két nap alatt.

Friss topikok

Linkblog

Műanyag kártyák csekkfüzet helyett

2010.01.28. 06:51 'humorbankár'

Voltunk a bankban, van már saját számlám, apám innentől erre utalja a zsebpénzt. Használhatom másra is?

Természetesen. Ha igényeltél a folyószámlához bankkártyát, akkor a bankjegykiadó (ATM) automatákból is vehetsz fel pénzt, amennyire éppen szükséged van. De fizethetsz vele azokban az üzletekben vagy éttermekben is, ahol ki van ragasztva a bejárati ajtóra a kártyatársaságok matricája. A kártyás vásárlás egyébként belföldön és külföldön is díjmentes, vagyis olcsóbb, mint ha külön felvennéd a pénzt az ATM automatákból.

Na de ha nem veszek fel kápét, hanem mindenhol kártyával fizetek, akkor igazából nincs is pénzem. Vagy hogy van ez?

A pénz nem csak érmék és bankjegyek formájában létezik, hanem elektronikus jelként is, amit a bankok számítógépei tartanak nyilván, ezt hívják úgy, hogy számlapénz. A mindennapi használatban ez ugyanúgy pénznek számít, csak nincs kinyomtatva. Magyarországon amúgy a forgalomban lévő pénznek csak az 5 százaléka kézzelfogható, a többi bankszámlákon van, de láthatod, hogy így is simán le tudjuk bonyolítani a vásárlásokat.

Hát nem tudom, én szívesebben fizetnék műanyag kártya helyett a westernfilmekben látott aranyrúddal. Az nem volt egyszerűbb?

Na igen, régen az arany és az ezüst töltötte be a pénz szerepét, de a gazdaság fejlődésével és a kereskedelem fellendülésével ezek a nemesfémek már nem tudták kielégíteni az igényeket, mert túl kevés volt belőlük. Ekkor találták ki a különféle pénzhelyettesítő megoldásokat, például a váltókat, amiket akkor adtak a köztiszteletben álló kereskedők, amikor nem tudták az árut kifizetni készpénzzel.

Ilyet is láttam már a filmekben. A gazdag fazon firkál valamit egy kis füzetbe, a csóró meg alig várja, hogy megkapja.

Az akkor nem váltó volt, hanem csekkfüzet. Olyan papír, amiért a bankok azonnal készpénzt adnak, a kibocsátó bankszámlájának a terhére. De a váltóhoz és a csekkhez hasonló pénzhelyettesítőnek számítanak az utalványok is.

Azok a kis kék, meg piros papírok?

Igen.

Ja, azt ismerem, múltkor azzal vásároltam a diszkontban, pedig rá volt írva, hogy "meleg étel". De akkor arannyal már soha sem fizethetek?

Kicsi rá az esély, aranyból ma már legfeljebb csak emlékérmeket készítenek. Ráadásul most a gazdasági válság miatt újra felértékelődött az arany szerepe, sokan váltották át a készpénzüket az értékállóbb befektetésnek tekintett nemesfémekbe.

Miért?

Mert félnek, hogy a pénzük veszít az értékéből. A pénz egyik legnagyobb ellensége az infláció, ami egy százalékos adat: megmutatja, mennyivel kevesebb terméket vásárolhatunk két különböző időpontban ugyanannyi pénzért.

Hát, ahogy elnézem, inflációban nagyon profik vagyunk.

Bizony így van, Magyarország sajnos csúcstartó, 1945 után,minket sújtott a világtörténelem legnagyobb inflációja. A vesztes háború, az áruhiány és a kongó államkassza miatt őrült pénznyomtatásba kezdtünk. Az árak 15 óránként megduplázódtak: egy kiló kenyér '45 augusztusában még 6 pengő volt, '46 júniusára meg már egymilliárdra drágult. Többek között a hiperinfláció megfékezésére is vezették be a forintot, 1946. augusztus 1-jén.

Akkor megvan a mostani válság megoldása: vezessük be az eurót!

Azért ennyire nem egyszerű a dolog, de térjünk vissza rá feltétlenül.

11 komment

Címkék: bank pénz infláció erste bank számla bankszámla csekkfüzet

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyioktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr711691956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.02.02. 15:51:23

dógozni kéne, nem blogolni, ügyfeleket nem lenyúlni, de ha már lenyúlni, akkor ersté-s ügyfeleitek érdekeiket védeni és nem szopatni. ld. ppo-ügy. anyátok.

bréniek 2010.02.02. 15:56:02

@flegman: ott a pont!

píárhuszárok inkább dolgoznának...

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.02. 16:11:57

nagyon égő az álfiatal nyelvezet

nflblog · http://tojaslabda.blog.hu/ 2010.02.02. 16:53:49

Pvoblog: az hát, kicsit nagyon feltűnő

stikasz_1 2010.02.02. 17:59:20

Megnyugtatok mindenkit, a megrendelő kommentek nélküli beszámolót kap majd a kampány eredményességéről, a fókuszcsoportos vizsgálatokkal pedig simán ki lehet mutatni hogy milliónyi a célcsoportba tartozó olvassa ezt a blogot, és hasznosnak is találják.

Viktus 2010.02.02. 19:47:31

"Hát nem tudom, én szívesebben fizetnék műanyag kártya helyett a westernfilmekben látott aranyrúddal. Az nem volt egyszerűbb?"

Hu látott ez mostanában tv műsort?

"Ja, azt ismerem, múltkor azzal vásároltam a diszkontban, pedig rá volt írva, hogy "meleg étel". De akkor arannyal már soha sem fizethetek?"

Diszkontban hideg étkezésivel vásárolhat :P meleg étkezésis az adócsalás ...

A végét nem nagyon értem mit akar vele elérni a szerző ...

udvari bolond 2010.02.02. 21:06:50

az összes bank egy büdös rukva. az erste is egy bödüs rukva.

Shammer72 2010.02.02. 22:57:22

Azért a kommentek se gyengék barátim: csak ennyit bírtok írni, hogy minden bank menjen a fenébe? Miközben a sok hülye nyakló nélkül vette fel a devizahiteleket, mert a saját nevük helyére is csak egy x-et tudtak írni. Most meg ott rinyálnak mindenhol hogy jajaj nem tudtam hogy van a devizahitelnek kockázata, meg fizessen helyettem az állam... Anyázni egyszerűbb pöcsfejek, a gondolkodás egy bonyolult dolog Zombielandon.

kicsinadal 2010.02.03. 09:39:49

jajaja. Egy csóka épp most sorolta fel itt a mögöttem lévő asztalnál valami pénzügyi tanácsadónak, hogy hány és hány hitele van, és jó lenne valahogy rendezni azokat, mert b@szott sokat kell fizetnie havonta, nem jut már rezsire se nagyon. Jobb lett volna gondolkodni, mielőtt felvett egymás után 3 hitel, meg még a csaja is egyet. nemdebár fikázókáim?
#
süti beállítások módosítása