Erste Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak

Ez az Erste Bank Pénzügyi Ismeretek Fiataloknak blogja. Vagy ha úgy tetszik, egy pénzügyi kisokos minden 12-18 évesnek, aki talán nem csípi a matekot, de a hó eleji zsebpénzét vagy a nyári melóból összejött megtakarítását könnyen el tudja költeni két nap alatt.

Friss topikok

Linkblog

Mi van, ha lenyúlják a bankkártyámat?

2010.03.26. 13:37 Mr. Guriga

Most, hogy nekem is van bankkártyám, nagy király vagyok. Szabi haveromnak már régen van, csak észt nem kapott hozzá, múltkor egyből felvette az összes pénzt a kártyáról, hármat találhatsz, mire kellett neki, nem nyalókára, azt megsúgom. De amilyen lúzer, még aznap elvesztette az összeset a buszon, most mindenkitől kéreget kölcsön, amíg megjön az újabb utalás a fatertól. Én nem leszek ennyire agyatlan, a kártya pont arra jó, hogy ne kelljen folyamatosan magaddal hordani egy köteg bankjegyet, mint a filmekben. És mégis bármikor, bárhol vehetsz le pénzt a számládról, vagy le se kell szedned, mert van, ahol közvetlenül a számládról fizethetsz kártyával.

Az igaz, hogy ha kártyád van, akkor nem kell annyi pénzt hordanod magadnál, de ez nem jelenti azt, hogy a kártyát nem nyúlhatják le, vagy nem vesztheted el a pénztárcáddal együtt. Ha gyorsan észreveszed, akkor még fel lehet csörögni a bank ügyfélszolgálatát és letiltatni a kártyát. Ezt a számot megnézheted a neten, vagy megmondja a tudakozó, de a legjobb, ha felírod magadnak valahová, még jobb, ha mented a mobilodra. A letiltás még mindig jobb megoldás, mint amikor nagybátyámtól lopták el a brifkóját, és bement a rendőrségre, hogy adjanak ki körözést egy kis rózsaszín pénztárcára.

De még egyszerűbb, ha nem utólag rohangálsz meg telefonálgatsz, hanem kéred a bank KártyaŐr szolgáltatását, ami minden kártyahasználatról nyom neked egy sms-t, úgyhogy egyből látod, ha valaki megdurrantotta a kártyád és éppen a te pénzedből érzi baromi jól magát.

A kártyahasználat nem túl bonyolult kaland, a bankautomata amúgy is kiírja, hogy mit kell csinálnod, neked csak annyira kell megerőltetned magad, hogy megjegyezd a PIN kódot, de azt viszont tényleg meg kell tanulni kívülről. Utálok ilyesmiket bemagolni, töriből sem tudok egyetlen évszámot sem megjegyezni. A lényeg, hogy ezt tényleg be kell vágni, mert így csak te tudsz leszedni pénzt a számládról. És olyan amatőr hülyeségek eszedbe se jussanak, hogy ráírni a kártyára a kódot, vagy egy cetlire felírni és a kártya mellé rakni, mert a tolvajok sem hülyék, ha az egész pénztárcád tűnik el, akkor az ilyen nem túl értelmes megoldásokkal csak az ő dolgukat könnyíted meg.

A PIN kódot vagy a bank adja a kártyához, vagy a kártya igénylésekor te is kiválaszthatod, hogy melyik számot szeretnéd. Ez utóbbi esetben viszont az olyan ötleteket, hogy születési évszám, irányítószám most rögtön felejtsd el. Oké, hogy te könnyen megjegyzed, és félálomban is tudsz pénzt kivenni, de ezek akkor sem jók PIN kódnak. Még a leghülyébb tolvaj is ezeket próbálja ki először, ha megszerzi a kártyád. Ne akard, hogy rajtad röhögjön, inkább röhögj rajta te, az jobb poén.

Nem fognak paranoiásnak nézni, ha figyelsz olyan apróságokra is például, hogy ne lássa meg más, milyen kódot ütsz be pénzfelvételkor. És a bizonylatot, vagyis azt a cetlit, amit az automata kidob a pénzfelvétel után, azt se hagyd a gép tetején, és ne is dobáld szét. Egyrészt ezen is vannak infók, amihez rajtad kívül senkinek semmi köze (szerinted kell tudnia bárkinek is, hogy mennyi pénz van épp a számládon?), másrészt hogy nézne az ki, ha az automaták környéke papírfecnikkel lenne tele.

Persze a legkényelmesebb az egészben a kártyás vásárlás. Nemcsak kényelmes, hanem olcsóbb is, mintha mindig bankautomatákból vennél föl pénzt. Merthogy a kártyás vásárlás belföldön és külföldön is díjmentes, vagyis csak annyit vonnak le a számládról, amennyi a megvásárolt cucc pontos ára. Ehhez meg kell találni azokat a helyeket, ahol elfogadnak kártyát. Ez mondjuk nem egy nagy mutatvány, mert ki van matricázva a boltok ajtajára, vagy a pénztárhoz, hogy milyen kártyákat fogadnak el. Ettől sem kell megijedni, mert a bankkártyákat itthon nagyobbrészt a Visa és a MasterCard nevű cégek bocsátják ki, tehát ezeknek a logóját sasolod az ajtón, aztán jöhet a vásárlás. De azért nem árt, ha például pizzázóban, kávézóban, vagy sörözőben rendelés előtt megdumálod a pincérrel, hogy kártyával fizetnél, mert a kisebb helyeken néha jobban örülnek a készpénznek.

A netes vásárlás kártyával viszont más tészta. Ha külföldről akarsz rendelni, ahhoz bizony hitelkártya kell, mert a világ legtöbb országában dombornyomott kártyát csak hitelkártyával kombinálva adnak ki, ezért kérnek a webshopok hitelkártya számot. Itthon ez egy kicsit másképp van, internetes vásárláskor általában elfogadnak olyan dombornyomott betéti kártyát is, amit hazai bank adott ki. A netes boltok meg azért ragaszkodnak annyira a dombornyomott kártyákhoz, mert megbízható vevőkkel szeretnének üzletelni. A hitelkártya pedig biztosíték lehet az eladónak, hogy komoly vevővel van dolga, akitől mindenképpen megkapja majd a pénzt. Van egyébként direkt netes vásárlásra kitalált kártya is, ami nem is igazi kártya, hanem csak egy számsor. Erre mindig annyi pénzt érdemes tenni, amennyit éppen költesz egy webshopban, így ha bárki megszerzi a kártyád adatait, nem nagyon tud mit kezdeni vele, mert te nem tartasz rajta suskát.

Ha nem volnál képben eddig, akkor elárulom, hogy a hitelkártyás vásárlásnál tulajdonképpen a bank pénzét költi az ügyfél, és csak utólag, egyhavi költekezés után kell elszámolni el a bankkal. De a hitelkártyáról majd máskor bővebben.

15 komment

Címkék: bank pénz bankkártya erste bank bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyioktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr871870382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stikasz_1 2010.03.26. 14:30:13

Humorbankárt akarom! Az epigon gyenge próbálkozását csak még gyatrábbá teszi ez a semmitmondó nicknév.
Ha szar a blog, akkor legalább már legyen olyan nagyon szar, mint a humorbankár idején volt.

Art Mooney 2010.03.26. 14:35:05

ha mar eroltetetten fiatalos, ne legyen unalmas

ha mar unalmas, legalabb legyen informativ

ez igy ebben a formaban otvarszar

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.03.26. 16:52:06

Tessék tényleg bevállalósnak lenni, és a táti vagy a tardai automata kalandjait megénekelni! Mert az az érdekes a fiataloknak, hogy ki hányszor sunázza az automatát (és ebből hányszor van nála kártya). Azt még akkor is értik, ha elkölti a fölvett pénzt, ahogy alapból gondolta.

Sőt, akkor talán tudás alatt a Šparkasse logója is beleivódik a homlokukba a borsodisdoboz lenyomata mellé.

index-cenzura.biz 2010.03.26. 17:06:28

gratulálok, átbasztatok, behúztatok egy álblogba, megvan a pageview.

Mr. Guriga 2010.03.26. 17:36:50

@index-cenzura.biz: nem baszott át senki. a blog.hu címlapon ki van írva, hogy szponzorblog, az Index címlapon pedig grafikailag el vannak választva a szponzorblogok a többi blogtól.

stikasz_1 2010.03.26. 17:46:58

@Mr. Guriga: Grafikailag elválasztva? LOL! No, dobj még egy-két lúzermagyarázatot a grafikai elválasztásról. Vagy lemaradtam, és már iskolai tananyag, kötelező ismeret az általánosban, hogy az index címlapon hogy különül el a szponzorblog "grafikailag"?
És mondjuk itt a blogon ki van írva, hogy ez egy bank által szponzorált reklámanyag, pl. a bejegyzés alcímébe téve? Nem látom feltüntetve. A blog.hu címoldaláról érkező számtalan kattintás elég keveset nyomhat a latban a kereső ill. index címoldalas találatokhoz képest. Mindegy, ha megbüntetnek érte, nem az én dolgom, nyilván ezt is a hirdető fizeti.

amorph 2010.03.26. 18:00:39

eddig élvezetesen volt szar az egész, most már unalmasan hitvány.. pedig tényleg kitartóan olvastam az eddigi összes (kb. 4?) posztot, hátha lesz valami belőle.. hát nem lett

daniferi 2010.03.26. 18:23:40

Hát azt láttam, hogy ez szürke színnel jelölt és nem narancs, mint a többi ajánlott blog, így sejtettem, hogy van támogató :)

Egyébként hogy ontopic is legyek: az sms szolgáltatás felesleges, hiszen ha jön az sms, hogy megvettek egy fél hipermarketet a kártyámmal (vagy csak leemelték az összes pénzt), utána már hiába tiltom le, azt már elbuktam.

Angelo_ 2010.03.26. 20:01:56

A bankkártya letiltás az egyik legnagyobb lehúzás. Sok pénzbe kerül és a kártyádnak annyi. Kérhetsz újat megint, sok pénzért.

Ha még remélhető hogy meglesz a kártya, egyszerűbb és olcsóbb a vásárlási és pénzfelvételi limitet 1 forintra állítani. Ez jóval olcsóbb és később visszaállítható. Ha mégis tolvaj vitte el, akkor sem fog tudni semmit sem kezdeni a kártyával.

kicsinadal 2010.03.26. 21:31:46

Humorbankár RIP, én sajnálom, hogy kimúlt:)) Egyébként aki erről nem látja elsőre, hogy az Erstéé, meg a ynitón, hogy szponzorblog, az meg is érdemli, hogy nem olvashat pölö a sunázásról itt. kapáska?

kicsinadal 2010.03.26. 21:36:12

@daniferi: hát nem pont. ha van vásárlási limit, amit szintén érdemes beállítani, akkor az SMS jól jöhet. Ez is kimaradt mondjuk a posztból.

Nervus 2010.07.27. 05:59:02

Ettől a műfiatalos stílustól kirázott a hideg.

lüke 2010.08.13. 12:03:34

mi van? ott állsz pénz nélkül
nekem minden nyáron ez a szórakozás,
valamelyik bank bekapja a kártyám
2009 OTP -KSH Kelenföld
2010 Erste - Galeriusfürdö Siófok

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.08.27. 11:56:45

Még mielőtt lenyulnák a kártyámat "A mond Te kinél bankolsz bank" valami jutalék vagy ürügy címén mindig ügyesen eltünteti a lenyúlni valót....
#
süti beállítások módosítása